4 steg till Growth Mindset

Steg 1

Lär dig att höra din fixerade mindsets ”röst”. När du närmar dig en utmaning, kommer den rösten kanske säga att du inte klarar det, du saknar talang, att om du misslyckas kommer du vara en förlorare. Om du inte försöker kan du i alla fall behålla din stolthet. När du stöter på motstånd så kommer den rösten kanske säga att det hade varit lätt om du hade haft talangen för det. Där ser du, det var en chansning att anta den här utmaningen. Nu har alla fått sett hur begränsad du är. Du kan fortfarande dra dig ut och få tillbaka din stolthet. När du möter kritik, kanske du hör dig själv säga att det inte var ditt fel, att det var någon annans fel. Du känner att du blir arg på personen som ger dig kritik. Även fast personen ger dig bra och konstruktiv så är det enda du hör hur de är besvikna på dig, hur de trodde att du skulle klara av det men så var inte fallet.

Steg 2

Förstå att du har ett val. Hur du tar dig an utmaningar, bakslag och kritisism är ditt val. Antingen tar du dig an dem i ett fixerat mindset som signalerar att dina talanger är konstanta, eller så tar du dig an dem i ett growth mindset där dina färdigheter utvecklas med ansträngning. Valet är upp till dig.

Steg 3

Möt utmaningen med en growth mindset- röst. När du närmar dig utmaningen låter de två olika rösterna som följande: Fixed mindset säger: Är du säker på att du klarar det? Du har inte talangen för det. Growth mindset svarar: Du kanske inte klarar det just nu, men efter tid och ansträngning kan du klara det. Fixed mindset säger: Vad händer om du misslyckas? Du kommer bli en förlorare. Growth mindset svarar: De flesta framgångsrika personerna har misslyckanden längs vägen. Fixed mindset säger: Om du inte försöker så får du behålla din stolthet. Growth mindset svarar: Om du inte försöker, så misslyckas du automatiskt. Var ligger stoltheten i det? När du får ett bakslag: Fixed mindset säger: Det är hade varit lätt om du hade haft talangen för det. Growth mindset svarar: Det är helt fel. Basket var inte lätt för Michael Jordan och vetenskap var inte lätt för Thomas Edison. De arbetade hårt och med passion. Vid kritik: Fixed mindset säger: Det är inte mitt fel utan någon annans. Growth mindset svarar: Om jag inte tar ansvar så kan jag inte fixa till det. Lyssna på kritiken och ta till mig den, annars förbättrar jag mig inte.

Steg 4

Över tid så kommer den röst du väljer bli din röst. När du tar dig an utmaningen fullt ut, lär din från misstag och försöker igen, tar in kritik och förbättrar dig utifrån det. Försök att höra growth mindset- rösten och agera utifrån det. Lycka till!